Huizen F3 - Oranje Nassau F1
-

Kalender

Nederland wereldkampioen!!!

ImageZaterdag 10 november speelde Oranje de finale van het WK in het Tsjechische Brno. Nederland versloeg in de finale eeuwige rivaal België vrij gemakkelijk met 23-10. De ruststand was 11-2. Met 35 doelpunten wordt Michiel Gerritsen topscorer van het toernooi.

Verslag wedstrijd

Nederland zet België opvallend gemakkelijk opzij

In de finale van het Wereld Kampioenschap gaf Nederland weinig weg tegen België en won met 23-10. De Belgen kwamen er aanvallend nauwelijks aan te pas. In de woorden van bondscoach Jan Sjouke van den Bos: “De verdediging speelde sterk, was fysiek sterk en groot. De Belgen konden geen kansen creëren”. Pas na 13 minuten viel het eerste doelpunt van The Diamonds, zoals de Belgische ploeg nu heet, voor 5-1. Mirjam Maltha had al snel de score geopend, 1-0, waarna André Kuipers 2-0 maakte. Kuipers speelde een goede wedstrijd, maakte vijf treffers en werd in de 51e minuut om zijn knie te sparen gewisseld voor Tim Bakker. Het was natuurlijk ook een applauswissel. Ook Michel Gerritsen speelde een dijk van een wedstrijd. Verdedigend stond hij Bart Cleyman slechts een goal toe, voor 21-8 toen de wedstrijd al lang was gespeeld. Zelf kwam Gerritsen tot maar liefst acht doelpunten. Ook aanvallend liep het best goed bij Oranje, met een kleine kanttekening. Van den Bos: “Wij zaten strak in de wedstrijd en bereikten een heel hoog niveau. Aanvallend hadden wij een goede afvang en konden aanvallen zoals wij wilden. Alleen de afwerking had beter gekund”. Maar afgezet tegen de hele wedstrijd maakte dat niet uit, de Belgen hadden de kracht niet om zich vrij te spelen. De Nederlandse verdediging was collectief en individueel superieur.

Halverwege was het 11-2 en kon er niet meer worden getwijfeld aan de uiteindelijke overwinning van Oranje. Iets van de vertwijfeling die zich bij The Diamonds moet hebben gemanifesteerd, zou kunnen blijken uit de snelle wissels. Al na 16 minuten viel de eerste vrouwenwissel, tien minuten later de tweede. Een duidelijker bewijs dat de Nederlandse vrouwen een goede wedstrijd speelden is er niet. In de tweede helft vielen nog twee wissels bij de Belgische mannen. Mirjam Maltha debuteerde goed, Suzanne Struik, na een af en toe wat mindere voorbereiding, maakte haar uitverkiezing meer dan waar en scoorde twee keer. Maar namen noemen is eigenlijk niet nodig, iedereen speelde gewoon goed. Van den Bos: “Ik ben blij met dit goede resultaat. Het is de beloning van het heel erg lang en goed trainen in de voorbereiding. Dat betaalde zich in deze wedstrijd uit. Dit is een voorbeeld van hoe het verder moet in de toekomst.” Zoals gezegd speelde Oranje gewoon erg goed. Casper Boom zette na te zijn ingevallen voor Wim Scholtmeijer zijn goede spel tijdens de voorbereiding gewoon voort en scoorde prompt. Ook Bianca Joustra, die een goede en belangrijke rol had in de sfeer in de selectie, viel goed in, voor Maltha. Als 31-jarige was dit haar laatste kans om op een WK te kunnen spelen. Nederland was goed en superieur. Pas toen Oranje zo’n tien minuten voor het einde na 18-5 de teugels wat liet vieren, konden de Belgen mee scoren. Meer niet. Beide ploegen maakten nog elk nog vijf treffers en toen kon het Oranjefeest beginnen.

Aanval: Mirjam Maltha (Bianca Joustra), Mady Tims, André Kuipers (Tim Bakker), Wim Scholtmeijer (Casper Boom)
Verdediging: Suzanne Struik, Mirjam Kleijn, Michel Gerritsen, Léon Simons

Doelpuntenmakers: Michiel Gerritsen 8; Andre Kuipers 5; Wim Scholtmeijer 3; Suzanne Struik 2; Léon Simons 1; Mady Tims 1; Mirjam Maltha 1; Mirjam de Kleijn 1; Casper Boom 1.

Kijk voor interviews en hoogtepunten op korfball.tv

Koninklijke felicitaties voor Oranje

Direct na afloop van de gewonnen finale tegen België op het WK in Brno belde minister-president Jan-Peter Balkenende naar bondscoach Jan Sjouke van den Bos om hem en de spelers te feliciteren met het behaalde resultaat. Vanuit Huis ten Bosch kwam een fax binnen in Brno met felicitaties van koningin Beatrix voor het Nederlandse team.